O cukierni

Przenieśmy się do roku 1975, kiedy to Kazimierz Elsner w podwarszawskim Michalinie otworzył cukiernię. Zakład w tym mieście prosperował krótko, bo jedynie cztery lata. Ze względu na szybki rozwój, lokal został przeniesiony do stolicy. Nową siedzibą stał się wówczas dzierżawiony budynek na warszawskich Bielanach, przy ulicy Wrzeciono. W niedługim czasie cukiernia zaistniała jako miejsce stałych spotkań mieszkańców tej dzielnicy. Szacunek oraz uznanie zdobyła nie tylko dzięki profesjonalizmowi oraz jakości, ale przede wszystkim otwartą postawą wobec klientów. Dzięki powodzeniu oraz licznym zwolennikom jej wyrobów, cukiernia została przeniesiona na ulicę Przy Agorze 19, do własnego, wolnostojącego budynku, gdzie funkcjonuje do dziś.

Istotnym wyznacznikiem cukierniczej historii jest fakt, iż jej założyciel wywodził się z rodziny rzemieślniczej o wielopokoleniowej tradycji. Jego pradziad był młynarzem. Pradziadek, dziadek i ojciec mieli własne piekarnie. Kazimierz Elsner natomiast w rodzinnej sadze stał się prekursorem cukiernictwa. Zawodowy entuzjazm przekazał swym potomkom, dzięki czemu poszerzyło się rodzinne grono cukierników. Cukiernicza pasja nie opuszcza także obecnej właścicielki – Anny Elsner, która realizując coraz to nowe pomysły, doskonali i unowocześnia pokoleniową działalność.

Z myślą o sprostaniu oczekiwań klientów, a zarazem jako znak uwieńczenia rodzinnej tradycji, w grudniu 2007 roku otwarta została kawiarnia. Każdego dnia można się w niej rozkoszować jedyną w swym rodzaju aromatyczną kawą oraz zachwycić się smakiem niepowtarzalnych deserów. Cukiernia natomiast przyciąga smakoszy bogatym asortymentem oferowanych wyrobów. Wszystkie bez wyjątku powstają na bazie tradycyjnych receptur, w możliwie najlepszych warunkach sanitarno-produkcyjnych. Od 2004 roku firma funkcjonuje w oparciu o system HACCP.

Priorytetem zakładu jest osiągnięcie możliwie najwyższej jakości produkowanych wyrobów oraz zdobycie satysfakcji i uznania klientów.